Singgah Jap

Rabu, 22 Disember 2010

Kejadian Tempoh Hari

Lately banyak pulak kejadian yang mencemaskan aku.. sebenarnya Allah nak ingatkan aku supaya bertenang dan mohon padaNya sentiasa.. dan jangan lupa baca "Bismillah" dalam memulakan apa jua pekerjaan.

Kejadian ni berlaku time CK keluar 3 hari baru-baru ni.. aku plan nak bawak kanak-kanak kecik bertiga tu ronda-ronda jasko terutama kedai buku la.. first time in my life nih ronda berempat je tanpa CK.. ye la.. dengan nak handle si abang, kakak dan baby... gigih gak.. pikir sampai dekat seratus kali (acah je.. saja nak bagi cerita macam thriller.. orang lain anak tujuh relax je.. hehe).. boleh ke aku ni? Then aku pun sembahyang Dhuha dulu sebelum pegi dan mohon Allah mudahkan.. suspens ko..

Siap-siap dalam kul 11 pagi kami pun keluar dari rumah dan terus menuju je jasko.. aku sedaya upaya tak mau bagi diorang nampak poster dinosaur tu.. dijamin diorang akan mintak nak masuk lagi.. oh nehi nehi.. ibu tengah berperang dengan perasaan sendiri nih.. sampai jasko aku pun terus bawak diorang masuk store dulu.. pas beli vitagen segala bagai then ajak pegi kedai buku plak.. Alhamdulillah.. semuanya terkawal.. dan saat-saat mencemaskan diriku sudah semakin hampir..

"Ibu: Jom balik. Dah Zohor nih. Baby pun nak tidur (termasuk ibu gak sebenarnya)
Cik Tipah : (dalam troli) Tipah pun dah letih la ibu.. (hok ala.. ibu ko ni berganda-ganda letih tau.. mana nak gendong baby - dok dalam beg sangkut dada.. mana nak tolak troli lagi)  
Atif: Jom kita balik ibu. Meh kita cari kereta kita. Tadi kita masuk kat pintu kaler pink. (ye ke Atif ni.. ibu tak ingat plak kaler apa.. tapi ibu rasa parked kt 6F hijau tadi)."

Then aku pun dengan confidentnya terus la turun ke basement park dengan lift... hohohoho.. tidak jumpa kereta kami.. suspen nih.. dah hilang ke kereta kami? Ya Allah! Tolong la kami..

"Atif : Ibu, kita dah sesat nih.. tak de pun pintu kaler pink. Lain kali kita kena ajak ayah sebab ayah tau kat maner kereta kita. Macam maner kita nak balik nih? (oh anakku.. jangan la ko tambah kerisauan di hati ibumu ini.. dah la henpon ibu boleh tertinggal kat opis.. huhuhuhu.. ko tambah lagi dengan kenyataan sebegitu? terhina sungguh ibu rasa.. dush! dush!dush!)
Ibu: Kita try pusing belakang plak (sambil tolak troli yang ada Cik Tipah dan barang-barang.. baby dok releks je dalam beg sangkut)
Atif: Tak de la ibu! Macam maner ni?
Ibu: Hmmmmmmm... meh kita naik semula lif tadi dan kita try turun kat ekskalator yang kita naik tadi.
Atif: Jom la.. kalau tak nanti macam maner kita nak balik? (ko ni.. cukup-cukup la nak tambahkan suspen ibu ni)"

Gigih la kami 4 beranak naik guna lif semula.. rupanya aku turun di sebelah hujung dari yang aku naik tadi.. MasyaAllah.. then kami pun jalan-jalan sampai jumpa semula ekskalator yang kami naik tadi.. letih sungguh sampai baby pun tertidur.. (kisah benar.. sila percaya)

"Atif: Alhamdulillah la ibu. Kita naik dari sini kan tadi? Nasib baik ibu gunakan kepala otak ibu. (oh! adakah kata-kataku telah diulang suara? Bertuah ko!)
Ibu: Ye la .. meh kita cari kereta kita.
Atif: Haaaa.. kan betul Atif kata tadi kita masuk lalu pintu pink! (betul la Atif.. sori la sebab ibu tak percaya kat Atif tadi.. ibu terkhilaf rupanya dengan warna cuma 6F je yang betul.. huhuhu.. adakah ibu termasuk dalam golongan manusia yang lemah ingatan?)."

Alhamdulillah.. akhirnya sampai la kami ke kereta beserta barang-barang dan terus pulang ke rumah.. TAMAT.

3 ulasan:

normi berkata...

Sian KN n the gangs.. bole sesat cari keta x jumpa.. tu la nomi klu g jusco n family mesti park kat luar.. senang nak cari keta.. hehe jusco tu kan luas bebenor.. hehe..

n0vemBer zuLu berkata...

hahha

hati2 lain kali :)

kena kuatkan ingatan :)

Ahliacikgukhairul berkata...

normi: selalunya mmg park kt bawah sbb senang nak bawak barang n takut kena hujan.. hari tu terlebih nervous.. haha

nz: tu la kan.. kena banyak makan kismis ni...

Related Posts with Thumbnails