Singgah Jap

Khamis, 29 November 2018

Phewww!!! (Tips Persediaan Belajar)


Alhamdulillah... masih boleh dibuka lagi blog ni... masih boleh ingat lagi 'password'nya.. sebelum ni lama tak update tapi masih gak aku datang bertandang bertanya khabar.. ni dah lama tak bertandang, nyaris lupa alamat rumah sendiri... hahaha

Bila mana aku tiada idea nak menulis itu bermakna aku kurang membaca sebabnya tak ada intipati nak disembangkan.. istilah sekarang 'nak dibawangkan'.. aku pun tak pasti bawang apa.. bawang putih ke, bawang merah ke, bawang holland ke? kalau CK dia guna semua bawang tu,, ikut jenis masakan la.. kalau nak masak daging goreng sedap guna bawang holland + capsicum.. tapi boleh je bawang yang lain, ikut apa yang ada la.. tak de bawang pun ok.. cepat sikit siap masak sebab tak de aktiviti membawang.. 😁

Hari ni hingga Isnin depan aku cuti.. selain untuk berehat di rumah bersama anak-anak, nak mengemas rumah extra sikit.. kemudian nak ber'get away' dalam Malaysia.. macam-macam rancangannya.. mudahan menjadi dan menjadi-jadi la hendaknya 😀😀

Alhamdulillah, markah pelajar pun dah siap diproses.. depa boleh tengok atas talian nanti.. 1/12/2018 keputusan rasmi akan dipaparkan.. hampa berdebaq, kami lega sebab dah settle kerja.. maksudnya situasi yang sama tetapi perasaan berbeza... gituuuu.. 

Minggu depan semester baru akan bermula.. oh! Perasaanku bercampur baur.. rasa letih tak hilang lagi.. bila ingatkan balik.. dulu aku yang tergedik-gedik nak kerja ni, terus terubat keletihanku.. 😍

Oleh kerana semester baru dah nak mula, hampa kena ready peralatan belajar termasuk la buku teks.. antaranya buku 'Business Mathematics'.. ni yang terkini.. Edisi ke3



Apa? Macam mana nak dapatkan? Kalau anda di Politeknik Seberang Perai, boleh order direct dengan aku.. tak pun boleh dapatkan di kedai-kedai buku yang berhampiran dengan anda.. InsyaAllah ada

Apa lagi, dah tau tips dari aku, cepat la bertindak.. 😆
Errrr... calculator pun kena ada juga ya 😉

Senang cerita, meh aku senaraikan apa yang perlu ada kalau anda nak masuk kelas Business Mathematics aku :

1. Tunjukkan kesediaan anda untuk belajar - senyum, relax, sediakan telinga, tutup mulut, pandang ke arah pensyarah
2. Letakkan alat tulis di atas meja - calculator, buku tulis @ beberapa helai kertas kajang, pen
3. Letakkan buku teks seperti gambar di atas tuuuu di atas meja anda
4. Course outline - yang ni boleh dicetak dari CIDOS ya 
5. Dengar dengan tawajuh & sila respons sekiranya diminta berbuat demikian 😃

Cuba apply tips di atas di semua kelas (tapi buku tu yang berubah ikut subjek 😊)..  insyaAllah akan mendapat berkat belajar kerana dapat redha dari guru.. Cubalah!










Isnin, 16 April 2018

Salam Isnin


Salam Isnin semua..
Tak da 'Monday Blues'.. 😉
Kita 'enjoy!'

Hahaha... enjoy la sangat.. apa pun syukur alhamdulillah.
Ada banyak lagi buku jawapan nak ditanda ni.. kita berehat sebentar kerana memberi laluan kepada iklan ✋

Apa iklannya?
.
.
.
.
.

 Idea oh Idea! Silalah berbuat baik dengan saya 😇
.
.
Kita sembang lain kali la 💆



Jumaat, 6 April 2018

Sembang Kencang - Teruk dan buruk

Tempat : Di dalam kereta sewaktu perjalanan pulang dari sekolah ke rumah.

Tarikh : 5 April 2018

Masa : Lebih kurang 6.00 petang

Pelakon : Ibu, Tipah & Tiqah

*********************************************************************************

Ibu : Assalamualaikum kakak dan adikk...

Tipah & Tiqah : Waalaikumsalam ibu (hampir serentak)

Tiqah : Ibuu.. Tiqah sedih hari ni.. tadi Tiqah kena marah dengan cikgu sebab Tiqah tak tauuu...

Ibu : Tiqah tak tau apa? tak tau baca ke?

Tiqah : Tiqahkan dah reti baca.. tadi tu Tiqah tak faham makna yang Tiqah baca tu.. Bila cikgu tanya, Tiqah pun jawab la, "Saya tak tau".

Ibu : Ok, nanti ibu nak tengok apa dia yang Tiqah tak faham tu..

Tiqah : Pagi tadi pulak masa kat madrasah baru (transit), Tiqah sedih sebab kawan-kawan main cikgu-cikgu tapi tak bagi Tiqah main sekali.. Tiqah pun nangis senyap-senyap sampai keluar air mata.. Cikgu tanya kenapa Tiqah menangis? Tiqah pun lap air mata Tiqah sampai bersih.. Cikgu pun kata nanti nak kena orang yang buat Tiqah tu..

Ibu : Hmmm.. kesian Tiqah..

Tiqah : Tu la.. hari ni adalah hari yang teruk..

Ibu : Terukkk?

Tiqah : Ya la, pagi Tiqah menangis sebab kawan tak nak bagi main sekali, petang Tiqah sedih kena marah dengan cikgu. 😭😔

Ibu : InsyaAllah semua akan ok. Kena rajin belajar dan banyak baca supaya apa yang dibaca tu Tiqah boleh paham.

Tiqah : Ibu, kadang-kadang Tiqah mimpi buruk..

Ibu : Mimpi buruk? 😨

Tiqah : Tiqah jadi askar, pakai kasut, tudung, stokin, senapang.. pastu naik van nak tembak zombie..

Ibu : Macam maner rupa zombie tu?

Tiqah : Macam-macam, berdarah-darah tapi dah mati.

Ibu : Kalau dah mati, kenapa nak tembak lagi?

Tiqah : yang mati tu orang lain, belum jadi zombie.. kena tembak-tembak banyak kali.. yang mati Kakak Tipah dengan Hakim... tinggal Tiqah dengan Aqil je.. pastu naik kereta laju-laju sebab banyak zombie kejar.. zombie tu kecik je.. kanak-kanak.. pastu ada raksasa besar.. Tiqah tembak banyak kali sampai mati.. .. pastu bawak Kakak Tipah dan Hakim pergi hospital.. tapi Tiqah takut kalau doktor pun dah jadi zombie.. tapi tak jadi sebab doktor ada pistol.. Tiqah cakap terima kasih kat doktor sebab bagi ubat supaya Tiqah ok lepas kena gigit dengan zombie besar.. darah meleleh.. pastu Tiqah pun bukak mata.. Ibu suruh mandi..

Tipah : Seramnya kakak dengar 😱😰😰

Ibu : 😛



Nota :

1.Terhibur mak ko sambil terbayangkan rupa zombie.


2. Adaptasi cerita 'Train to Busan' gaknya.



3. Kalau diasah bakatnya, boleh jadi pelapis Harith Iskandar ni.

4. Terkedu Kakak Tipah kerana wataknya ditamatkan awal 😂





Related Posts with Thumbnails