Singgah Jap

Selasa, 23 Disember 2014

Aktiviti di kala hujan renyai @ Bubblelab


Alhamdulillah.. cuaca kat Penang masih dalam keadaan yang tidak membahayakan. Moga hujan yang turun memberi manfaat kepada semua makhluk.. Sentiasa kita amalkan doa ini dan moga saudara kita di Kelantan, Terengganu dan Pahang dipelihara dari musibah banjir. yang berterusan.



Penang masih sentiasa disimbahi dengan hujan renyai yang tak berhenti.. oleh itu.. matahari pun cam segan nak keluar.. baju di ampaian sudah dua hari tak kering.. moh le kita pegi keringkan.. tiga hari berturut aku jadi pelanggan Bubblelab ni.. self-service laundry.. 24hours operation.. 

Inilah aktiviti dalaman kami di kala hujan :


mak budak ni dok terbongkok-bongkok lipat kain kat hujung sudut tu sementara tunggu satu batch kain dalam dryer.. yang si anak kecil berlari sana-sini atas arahan kakaknya.. dah macam playground la plak..

Soalan penutup.. apa cara anda dalam menangani masalah kain baju yang tak kering ni?
Jawapan penutup... kalau dah hari-hari pergi keringkan kain kat kedai dobi, cam dah boleh beli mesin pengering untuk kegunaan di rumah.. (sendiri tanya sendiri jawab)

p/s: rajin plak aku update blog time hujan-hujan ni.. pasni boleh citer pasal Bubblelab..




Isnin, 22 Disember 2014

Nasi Briyani Kambing


Seperti yang dijanjikan.. aku nak kongsi cara mudah masak Nasi Briyani Kambing.. 

Bahan-bahannya :

1. 500 gram kambing perap Hatinie's Kitchen - korang boleh beli dengan ejen yang berdekatan.. perapan dia memang sedap dan produk keluaran Muslim.. tak pun korang perap la ikut resepi yang korang suka yang mana kambing perap tu pun sesuai untuk dibakar. Rupanya macam kat bawah.. aku amik dari blog hatiniekitchenledangmuar.blogspot.com. Ada macam-macam produk lagi. Korang boleh cuba usha. Kalau korang kat Penang boleh order dengan kawan aku. Kitorang shopping barang basah pun dalam opis je sekarang.. cepat, mudah, sedap. 





siap ada sos lada hitam.. yang tu aku guna kalau nak buat kambing bakar.. memang sedap tau.. banyak kegunaan sos tu.. nanti-nanti la citer..

hatinie's kitchen



2. 1 peket Rempah Nasi Briyani cap Iman (senang dapat kat Agro Bazar - produk keluaran muslim gak ni)



ini lah perencah Nasi Briyani Iman ... harga pn ada lg...keh keh keh 

3. 3 pot kecik beras yang dah dibasuh dan ditoskan
4. Dua sudu minyak sapi (tak de pun tak pe)
5. Segenggam kismis
6. 4 pot kecik air
7. Periuk Noxxa
8. Tenaga elektrik.. hehe


Cara nak masak :

1. Masukkan kambing perap dan tekan fungsi "High Pressure" selama 6 minit.
2. Pastu.. bukak periuk dan masukkan minyak sapi.. Guna fungsi "Stir Fry" plak.. Daging tadi masih belum empuk sangat tapi dah kuar airnya.
3. Masukkan rempah briyani Iman (perlu dicampur kedua-dua peket kecik rempah dalam peket tu dan kacau dengan sedikit air sebelum ditumis). 
4. Masukkan beras yang dah dibasuh tadi. Kacau rata.
5. Masukkan kismis. Kacau rata.
6. Masukkan 4 pot kecik air (sama saiz pot beras tadi tu). Kacau rata.
7. Tutup periuk dan tekan fungsi "High Pressure" untuk tempoh 8 minit.
8. Boleh la buat kerja lain pulak.. buat jelantah ke.. jangan kacau.. hehe
9. Cukup masa.. tunggu sampai periuk boleh dibuka.. kemudian boleh la dikacau semula
10. Siap dihidang

Rupa paras lebih kurang macam ni.. ni pun gambar ehsan pakcik google.. sila percaya dan selamat mencuba!

nasi briyani daging 300x225 RESEP MASAKAN NASI BERIANI(ACEH)

p/s : boleh gak kalau korang tumis dulu rempah tu dengan minyak sapi.. guna fungsi 'Stir Fry'.. masukkan kambing perap.. beras.. air.. kismis.. kacau.. kemudian tutup dan tekan fungsi "high pressure" 12 minit.. pun jadi jugak..
boleh cuba kedua-dua kaedah.. tapi aku lebih suka kaedah yang pertama selepas aku cuba kaedah yang kedua.. 
kenapa?
hanya pengalamian yang boleh beri jawapan.. hehe




Sabtu, 20 Disember 2014

Periuk Bertekanan Tinggi - Noxxa

Salam semua.. sekarang ni Malaysia tengah bertarung dengan pasukan Thailand.. aku tunggu keputusan je la nanti.. kalah menang adat pertandingan.. semua kena terima dengan hati terbuka.. kena 'sporting'.. sapa tak nak menang kan? dan sapa yang nak kalah kan? tapi salah satu pasukan mesti mengalaminya.. sama ada kalah atau menang.. doa aku moga kita semua diberi hidayah Allah.. dapat masuk syurga tanpa hisab.. tak mo berkecik-kecik hati pasal bola.. jom citer pasal periuk lagi best.. hehe..

Nak kongsi dengan korang satu benda yang dah lama di pasaran.. kena beli kat Amway tapi brand Noxxa.. nak cerita pasal periuk bertekanan tinggi.. high pressure cooker..

Sebenarnya aku dah pakai hampir setahun dan Alhamdulillah banyak memudahkan kerja harian aku dalam menyediakan hidangan untuk seisi keluarga dan tetamu.. baru berani nak kongsi kat sini lepas dah buat macam-macam masakan.

Aku memang ingin sangat memiliki satu periuk tekanan tinggi.. sebabnya nak bagi cepat sikit masak sup tulang.. kalu korang ada terbaca entri aku sebelum ni pasal masak sup tulang mesti korang pun bersetuju dengan keputusan aku membeli sebuah periuk tekanan tinggi. 

Antara ciri utama yang aku beratkan haruslah :
1. Bertekanan tinggi
2. Menggunakan elektrik sebab senang nak bawak berjalan (cewah!)
3. Aku senang nak kendalikan sebab aku ni penakut
4. Senang nak bersihkan

Pastu aku pun survey periuk yang ikut keperluan (bukan kehendak ok)  aku tu kat Langkawi.. yang ikut ciri pertama memang banyak tapi tak satu pun ikut ciri kedua. Maka semuanya ditolak. 
Pencarian masih diteruskan sehinggalah kawan aku buat demo pasal periuk ni.. Aku terpikat kerana dia memenuhi kesemua ciri yang aku perlukan dan ada ciri bonus lagi.. Apa lagi.. terus la beli secara ansuran selama 3 bulan.. hehehe..

Ni la rupa paras periuk tekanan tinggi Noxxa tu.. ehsan dari pakcik google..

noxxa pressure cooker noxxa pressure cooker s guarantee card

Ciri bonus yang ada kat periuk ni..
1. Steam (kukus)
2. Stir fry (goreng)
3. Reheat/Warm (panaskan semula)
4. Slow cook 
5. Low Pressure
6. High Pressure - ciri utama yang aku cari

Alhamdulillah.. Allah kabulkan doa aku..

Langkah seterusnya.. aku cuba masak nasi.. 8 pot kecik.. cuma 8 minit saja.. hehe.. syukur.. tetamu nak tambah nasi pun tak terputus suap.. selain dari masak sup tulang yang mengambil masa 45minit berbanding 1jam setengah sebelum ni, aku dah cuba masak Nasi Beriyani Kambing.. mak aku tengok aku masak guna periuk tu terus terletus ayat dia "hmmmm... kalau gaya macam ni.. orang buta pun boleh masak.." 

Apa pendapat korang dari ayat mak aku tu? Kih kih kih..

Entri selepas ni.. cara memasak Nasi Beriyani Kambing dalam tempoh setengah jam saja..
Tungguuu!!!




Jumaat, 19 Disember 2014

Allah Sebaik-baik Perencana

Salam Jumaat
Hari ni dah 19Disember.. 2014 hampir ke penghujungnya..
Minggu depan students cuti seminggu.. sejak Rabu lagi diorang cam dah tak de mood nak belajar.. Aishhh... pastu berjangkit kat aku plak.. konklusi minggu ini..

 "Setiap kejadian ada alasan. Bukan kebetulan. Allah sebaik-baik perencana. Cepat atau lambat akan dapat dirasa hikmahnya. Sabar dan solat serta yakin pada Pencipta. InsyaAllah."





Isnin, 1 Disember 2014

Pengurusan Asma 2

Salam Safar 1435 semua.. Moga anda semua di bawah rahmat Allah sentiasa.. In shaa Allah..

Lama tak bersiaran kan.. sebelum mula menulis rasa banyak idea.. tengok semua benda cam ada idea nak tulis.. tapi bila dah di depan komputer.. idea terbeku la pulak.. huhu

Sebenarnya aku nak sambung sikit pasal pengurusan asma sebelum ni.. sekarang aku amalkan juga minum susu kambing.. bancuh yang serbuk.. beli terus dari kilang.. sekilogram RM60.. kalau korang berhajat nak membelinya.. aku boleh tolong belikan dan pos pada korang.. harga kat atas tu belum masuk harga pos.. biasanya untuk sekg dalam RM9 la.. jumlah RM69 je..
hantar emel ke noorulmdsalih@yahoo.com

Yang bagusnya.. ianya boleh diminum oleh semua peringkat.. bayi aku tak pasti la.. tapi aku seisi keluarga minum susu ni.. Atiqah yang dah umur 4 tahun pun minum juga.. Ianya mengenyangkan.

Cuba bancuh dengan air suam sebelum tidur. In shaa Allah dapat tidur yang berkualiti dan mudah bangun. Korang tidur dalam pukul 11 malam, in shaa Allah boleh bangun pukul 5 pagi.. Selepas beberapa hari diamalkan, rasa nak makan tu kurang sebab kenyang. Maknanya kita akan makan dalam kuantiti yang sedikit. Bila dah makan sikit, makanya berat badan pun boleh turun. Itu faedah yang kedua. Hehehe.

Ada banyak faedah lagi sebenarnya.. Susu kambing juga susu kedua terbaik selepas susu ibu. Pengidap asma macam aku ni alah pada laktos namun aku perlukan kalsium dalam badan.. Alternatifnya ada pada susu kambing.

Kesimpulan di sini, aku sekeluarga adalah penggemar susu kambing dan dagingnya juga. Nanti aku kongsi satu resepi untuk daging kambing dengan anda semua yang menjadi kegemaran kami sekeluarga dan rakan sekerja. Hehe





Related Posts with Thumbnails