Seperti yang dijanjikan.. aku nak kongsi cara mudah masak Nasi Briyani Kambing..
Bahan-bahannya :
1. 500 gram kambing perap Hatinie's Kitchen - korang boleh beli dengan ejen yang berdekatan.. perapan dia memang sedap dan produk keluaran Muslim.. tak pun korang perap la ikut resepi yang korang suka yang mana kambing perap tu pun sesuai untuk dibakar. Rupanya macam kat bawah.. aku amik dari blog hatiniekitchenledangmuar.blogspot.com. Ada macam-macam produk lagi. Korang boleh cuba usha. Kalau korang kat Penang boleh order dengan kawan aku. Kitorang shopping barang basah pun dalam opis je sekarang.. cepat, mudah, sedap.
siap ada sos lada hitam.. yang tu aku guna kalau nak buat kambing bakar.. memang sedap tau.. banyak kegunaan sos tu.. nanti-nanti la citer..
2. 1 peket Rempah Nasi Briyani cap Iman (senang dapat kat Agro Bazar - produk keluaran muslim gak ni)
3. 3 pot kecik beras yang dah dibasuh dan ditoskan
4. Dua sudu minyak sapi (tak de pun tak pe)
5. Segenggam kismis
6. 4 pot kecik air
7. Periuk Noxxa
8. Tenaga elektrik.. hehe
Cara nak masak :
1. Masukkan kambing perap dan tekan fungsi "High Pressure" selama 6 minit.
2. Pastu.. bukak periuk dan masukkan minyak sapi.. Guna fungsi "Stir Fry" plak.. Daging tadi masih belum empuk sangat tapi dah kuar airnya.
3. Masukkan rempah briyani Iman (perlu dicampur kedua-dua peket kecik rempah dalam peket tu dan kacau dengan sedikit air sebelum ditumis).
4. Masukkan beras yang dah dibasuh tadi. Kacau rata.
5. Masukkan kismis. Kacau rata.
6. Masukkan 4 pot kecik air (sama saiz pot beras tadi tu). Kacau rata.
7. Tutup periuk dan tekan fungsi "High Pressure" untuk tempoh 8 minit.
8. Boleh la buat kerja lain pulak.. buat jelantah ke.. jangan kacau.. hehe
9. Cukup masa.. tunggu sampai periuk boleh dibuka.. kemudian boleh la dikacau semula
10. Siap dihidang
Rupa paras lebih kurang macam ni.. ni pun gambar ehsan pakcik google.. sila percaya dan selamat mencuba!
p/s : boleh gak kalau korang tumis dulu rempah tu dengan minyak sapi.. guna fungsi 'Stir Fry'.. masukkan kambing perap.. beras.. air.. kismis.. kacau.. kemudian tutup dan tekan fungsi "high pressure" 12 minit.. pun jadi jugak..
boleh cuba kedua-dua kaedah.. tapi aku lebih suka kaedah yang pertama selepas aku cuba kaedah yang kedua..
kenapa?
hanya pengalamian yang boleh beri jawapan.. hehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan