Singgah Jap

Khamis, 30 Julai 2009

BUKU OH BUKU..

Assalamualaikum..

Cita-cita aku yg belum tercapai lg adalah nak bukak kedai buku + sewa buku + kafe.. Sebenarnya.. selain drp aku suka menulis (masa aku sekolah rendah dulu selalu menang peraduan mengarang tau!).. aku suka gak membaca.. mungkin sbb dr kecik lg mak aku selalu belikan aku buku cerita.. n masa umur aku 5 tahun dah boley baca surat khabar.. so.. sampai sekarang aku suka baca novel esp cinta..

Ni novel terbaru yg aku beli n baca.. aku cuma amik masa 2 hari je nak mengabiskannya.. haha.. kalu buku pelajaran lambat la nak abisnya + nak pahamkan lg..
Aku paling suka novelis Khadijah Hashim (bahasa dia memang bagus dan tersusun, penuh penghayatan dan pemerhatian).. then Sharifah Abu Salem (jalan cerita dia mcm yg betul berlaku di realiti).. diikuti dgn Norhayati Berahim, Anis Ayuni dll..
Kalu novel english.. aku suka sgt kt Sidney Sheldon.. semua buku dia aku ada.. memang sgt suspens n x dapat nak teka sapa penjahatnya.. tp kebanyakannya penjahatnya adalah pompuan.. nti kita story lain plak..
Ha ha.. biler berlaku anjakan umur.. minat pun sudah bercabang.. aku suka gak baca buku2 motivasi esp pasal pendidik.. Salah satunya buku ni la.. Buku kt atas ni lebih merupakan sebuah diari kehidupan si penulis sbg pendidik dan akhirnya menjadi pentadbir sekolah.. dulu2 x de blog.. so dia zahirkan dlm bentuk buku.. kita punya blog ni pun semacam diari gak kan.. ikut suka kita nak tulis apa tp sebenarnya itulah yg berlaku dalam kehidupan kita.. cewahhh!!! Dan antara pengajaran yg kita boleh dapati dr tulisan buku kt atas ni ialah..
  1. Harus menghormati orang tanpa mengira kedudukannya.
  2. Mengucap salam atau apa saja ucapan yang sesuai apabila bertemu seseorang patut dijadikan amalan
  3. Ketrampilan diri amat penting supaya tidak mengelirukan orang lain
  4. Jangan menilai manusia melalui lahiriahnya..

Ha ha.. kes kt atas ni adalah biler pengetua sekolah hanya berselipar dan org luar x tau dan x sangka pun dia pengetua.. haha.. kes silap org..

Buku ni dibeli lepas aku dan CK p buat pemeriksaan kesihatan dan kena injek vaksin.. Huhu.. Sekarang ni aku kena baca buku ni sbg persediaan.. X abis2 lg ni.. baru mukasurat berapa.. bile baca m/s 5.. yg m/s 1 dah x ingat.. huhu.. Ya Allah! Mudahkanlah urusan kami..


Dan.. buku ni diberi percuma oleh Lembaga Tabung Haji.. hehe.. kena hafal isi kandungannya.. sekarang ni kena bawak ke mana2 utk sentiasa dibaca...

Wassalam..

Rabu, 29 Julai 2009

AUNI ATIFAH BINTI KHAIRUL THALLEH

Saja nak layan gambar2 atifah.. sekarang ni tgh sgt aktif n nakal n belajar cakap.. ada campuran bahasa penang + johor.. menyusu badan sampai umur 2 tahun 5 bulan.. selalu gaduh dgn atif.. hahaha.. ibu sayang adik... zaassss!!!

kt sunway carnival, penang.. nak test krusi kt situ..


masa tadika atifah buat "Water Day".. kena gosok gigi sebelum masuk pool.. haha..

nak solat jap.. br beli telekung ni..


nak gak pakai rayban..


mana baju adik?

kt ikea.. bestkan semua barangannya? aku mmg suka menyinggah ke ikea tu kalu turun area2 selatan.. maklum la.. kt penang x da..

berenti makan kt Hentian Bukit Gantang sebelum naik Cameron Highlands..

ni la atifah selepas 4 jam dilahirkan pd 1 Februari 2007..
Hmmmm... besar dah anak ibu.. muahhh!!!

Selasa, 28 Julai 2009

Kesan H1N1..

Ni aku melaporkan secara langsung dari Hotel Vistana, Bukit Jambul, Pulau Pinang..

Kesan drp kebimbangan penularan virus Influenza A H1N1, PSP diarahkan agar ditutup selama seminggu bg membolehkan stafnya beserta keluarga mandi kolam di Hotel Vistana sambil menemankan CK yg berkursus..


Sekian. Laporan dr Bilik 1609, Hotel Vistana.

p/s: Jangan marah..

Layan la gambar2 kt bawah ni ya..

CK dengan gaya menyelam ala2 buaya.. hehe..


Atif dgn pelampungnya yg x brp cukup angin.. kena pg pam kt kedai basikal kot..
nampak x CK kt belakang tu?


Atifah plak sgt gembira bila mandi kolam wpun main kt tepi2 je.. mcm tu ke cara pakai pelampung yg betul? aku pun konpius..


CK sedang memanggil anak2nya utk mandi bersama di tempat yg lbh dalam.. haha.. sebelum tu aku mcm dah lemas2 gak la wpun kedalamannya cuma 1.4meter.. tinggi aku lg sbnrnya.. tp biler ketakutan dah ke tahap gundik raja terpaksa la aku naik dan jd tukang amik gambar je.. ahaks..

Hari Sukan Tahunan Graduan Kecil

Assalamualaikum..
Tanggal 24 Mei 2009 yg lepas, Tadika Graduan Kecil (tadika atif n atifah) adakan Sukan Tahunan.. happening giler tp ibu ayah plak pening sbb panas terik.. apa yg mengkagumkan kitorg.. kanak2 semua happy smpi kesudah wpun abis progrm kul 1 tghari.. huhu.. n mmg tabik spring la kt cikgu2 Graduan Kecil sbb boley conduct n control 900lbh kanak2.. (aku jaga 2 org pun selalu jd tarzan.. hahaha!!)
Pada hr kejadian.. kul 6.30pg atif dan bangun.. mandi siap2 n kul 7pg dah mintak CK anta p tadika dia.. suruh makan pun x nak.. excited sungguh.. (kot CK dulu pun mcm tu gak.. mana tumpahnya kuahkan? hehe..).. CK pun anta la naik motor sbb cikgu dah pesan kul 7.30 pg kena berkumpul n mkn kt tadika tu.. nti diorg naik bas pg ke tempat sukan tu..

Then aku, CK n atifah pun menyusul le ke Komplek Sukan Sony, Seberang Jaya.. payah cr parking weh.. terpaksa p parked kt tmn perumahan berdekatan.. fuyoooo!! kalah hari sukan sekolah aku dulu.. sampai2 kt padang.. ibubapa mmg dilarang drp mendekati anak2.. sbb takut anak2 meragam.. so kitorg tgk dr jauh je la..
ni penonton tepi padang.. atifah pakai topi hari sukan atif tahun lepas.. dia x layak lg bersukan sbb x brp paham arahan.. haha.. tahun dpn dah boley join kot..

Acara dimulakan dgn lintas langsung.. Kitorg tepi padang ni tertinjau2 cari si atif.. mana la busyuk ibu ni.. hahaha.. nampak dah.. tu dia.. Nak tergelaknya ada gak yg terbabas keluar barisan sampai cikgu terpaksa dukung.. aku memang salute sama cikgu2 ni..

Atif no dua dr belakang.. bagus la plak dgr cakap cikgu.. kalu dgn ibu buat2 x dgr je.. tu kena lambai2 tgn spjg lintas langsung..

Abis je lintas langsung n semua pasukan dah dalam barisan masing-masing (atif pasukan kelabu).. diorg perform plak senamrobik.. korg bayangkan.. 900 lbh kanak2.. n practice cuma 2x je.. tp diorg boley buat dgn sgt baik n dgr arahan betul2.. hhmmm... kalau dgn kita kt rumah.. camner?

Muka letih x terucap..

Pas senamrobik tu adalah beberapa acara sukan yg dibuat ikut peringkat umur.. 3, 4, 5 & 6 taun.. memang syiok betul tengok aksi2 diorg.. hahaha.. best2.. then.. last but not least..

Acara yg ditunggu2.. dapat medal.. sebenarnya semua budak dpt medal.. x kisah la dpt no berapa pun.. haha.. bagus cikgu dia.. pandai psikologi..

Pas acara bg medal ni baru dpt amik atif n kitorg pun balik n tido sampai ke petang.. letih sungguh (mengalahkn aku yg bersukan plak).. tp yg aku mcm nak meraung tu bila atif tanya.. "Ibu, besok ada hari sukan lagi x? Atif suka la..".. Uwwaaa!!.. apa korang nak jawab?

Ahad, 26 Julai 2009

BERITA TERKINI DAN SENSASI..

Nampaknya staf PSP pun disuruh bercuti sampai 31 Julai nti.. 1 Ogos masuk balik keja.. hehe.. x silap aku 1 Ogos tu kan hr Sabtu.. so.. boleh la lanjut sampai ke 2 Ogos..

Auditor pun x jd nak dtg PSP.. ditangguhkan ke satu tarikh yg akan ditetapkan kemudian.. sebenarnya kalu dia dtg pun x pa.. x dtg pun x pa.. apa2 aje..

Satu lagi berita.. warga emas n kanak2 disekat menunaikan haji tahun ni tetapi kuota masih dikekalkan.. hehehe.. apa kaitannya dgn aku? Mana la tau.. kot2 ada rezeki aku dan CK dpt tunaikan haji ini tahun sbbnya kitorg ni masih "waiting list".. Apapun.. Allah Maha Mengetahui.. ada hikmah utk semua ni..

Mohon sangat supaya Allah mudahkan segala urusan kami dalam menuju ke Baitul Lahil Haram (Ka'abah).. Aminn..

Aktiviti pg Sabtu

Hmmm.. baru nak pandai godek sana godek sini.. tp kekadang godeknya x brp menjadi.. biler preview x sama plak dgn yg dipublished.. adjust gambo dah mcm billboard plak.. esok2 la try lain.. nti kang ilang idea nak taip..

Ni semangat tengah menyala dan membara.. rasanya semua nak cerita dlm ni.. hehe.. upload gambo pun selownya alahai.. boley buat air panas n ilang sejuknya n abis diminum br la kuar gambar.. apa2 pun bersyukur dgn nikmat Allah berikan.. kecik2 dulu mana ada benda2 ni semua.. zaman aku la.. zaman atif n auni dah ada..
Haa.. pg ni aku buat sarapan org x brp rajin.. buat roti telur (nak abiskan roti sbb dah nak expired).. panaskan rendang daging (rendang ni dibeli dr ex-student ya) n goreng hotdog.. hahaha.. abis gak rupanya sementara nak tunggu mkn tengahari..

Then kul 12 lbh aku br masak nasik + kari ayam + telur bungkus + sambal belacan (aku mmg dah buat banyak n simpan dlm peti ais.. bile nak mkn br kuarkan.. mesti org kata x best la sbb dah sejuk.. tp aku ok je sbb aku sorg je yg suka mkn.. CK x suka sambal belacan) + air Sarsi (bancuh air sejuk dgn kordial je) + kicap lemak manis (mmg dah tersedia dlm botol atas meja.. haha.. org jawa mana boley jauh dr kicap..).. Taaraaaa!! siap dah lauk tengahari aku.. then 2 kanak2 kecik tu pun mtk suap..

Side A -Ni rupa telur bungkus aku yg bungkusannya x brp menjadi..



Side B - ni plak mcm org pakai baju x cukup kain

Tengah aku menyuap kanak2 kecik tu n aku sendiri.. CK pun balik dr psp pas uruskan bas utk students psp balik ke kg halaman (semua dikerah pulang ke kg atas langkah berjaga2 takut penularan berlaku).. letih sungguh nampaknya.. CK terus tdo tanpa sempat bercerita apa2 dgn aku.. aku pun malas nak kacau.. sbbnya aku dah plan nak ajak si adik tu tdo gak bersama2 aku.. si abg tu sibuk tgk tv.. akhirnya aku n adik pun tido... zzzzzzz...

Jumaat, 24 Julai 2009

Bestnya..

Meh aku nak story pasal p jalan2 port dickson n melaka hr tu.. then terus balik kg kt johor.. nikmatnya dpt balik kg.. susah nak digambarkan dgn kata2.. hanya org yg pernah mengalaminya je yg tau.. hahaha... apa kata survey?


Ujung bulan 4 hr tu aku plan nak balik kg sbb ada kenduri kawin sedara.. n aku pun amik la cuti 3 hr.. kebetulan plak CK a.k.a cikgu khairul kena p jd wakil psp ke ppd.. so.. apa lg.. dpt la kitorg tdo pd satu mlm.. moral kt sini.. cuti aku makin sikit tp cuti CK x luak2.. rezeki dia kan.. (sebenonya jeles jugak.. bila anak demam.. aku kena amik cuti.. jdnya.. cuba korang pk? cukup ke cuti 30 hr setaun tu utk org pompuan? hahaha)


Pas konvo ppd tu.. kitorg pi lepak2 mkn mee kari n nasik lemak kt pasar teluk kemang.. kengkawan yg memeriahkan suasana sudah semestinya Encik Ashri, Ina n Rozi..


Ni la Encik Ashri yg bertanggungjawab menculik CK dr dewan.. haha.. baik punya kawtim.. (maintain hensem dr dulu hingga kini.. dulu sibuk dgn jet ski.. la ni sibuk dgn gitar.. hehe.. betul x encik ashri?)


Ni plak Ina n Rozi.. mata stim pas kenyang mkn mee kari.. haha..

ok.. nti sambung lg.. nak tgk Nur Kasih jap..
Sambung semula.. maklum la.. kan kita boley edit2 post kita ni..

Pas mkn2 kt pasar tu.. kitorg balik hotel n terus check-out n menuju ke Melaka Bandar Bersejarah.. lamanya x ronda Melaka.. mesti Melaka kecik ati dgn kitorg sbb lalu je x singgah biler balik kg.. mana taknya.. malas nak menyinggah tu sbb aku rasa x sabo nak sampai kg.. siankan jd org perantau ni.. (asyik kesian je.. tp memang kesian pun.. kwang kwang kwang).

Sampai Melaka, terus solat kt masjid apa namanya aku x ingat.. then p Menara Taming Sari.. gayat gak tp very nice view dpt tgk bandar Melaka dr aras tinggi..

Jeng!Jeng!Jeng! Part paling best adalah naik beca round2 sekitar bandar.. aku rasa mcm nak turun je dr beca sbb kesian kt pakcik tu mcm x larat nak kayuh.. ye la.. lebihan muatan.. wpun yg naik cuma aku, atif n auni (kalu campur berat kesemuanya mau 100kg kot n penyumbang terberat mesti la ibunya.. kan? betul x CK? mcm biasa.. u mesti senyum je biler i tanya..)


Gambar kt atas ni sbg koleksi peribadi kitorg je tau.. CK yg pegang handle basikal.. bkn pakcik yg dimaksudkn dlm citer ni..

Pakcik beca tu turunkan we all kt muzium kapal.. bayar RM3 (dpt percuma plastik utk bungkus kasut/selipar) n dpt la masuk 3 muzium marin yg berdekatan.. CK ni pencinta sejarah.. so dia pun baca la semua apa yg ada kt dlm tu.. aku sbg ahlia mithali.. bg la peluang kt CK n berkorban mengejar kanak2 kecik 2 org tu.. hehehe.. then aku pun test la pengetahuan CK dgn bertanyakn soalan2 yg agak mendebarkan (sapa yg berdebar aku pun x tau).. dia dgn muka cool jawab semua soalan aku.. (aku kalu benda2 yg berkaitan dgn sejarah ni malas ckit nak baca tp lebih suka dgr org bercerita.. sama la mcm citer hindustan.. aku x suka tgk tp aku suka suruh Ina cerita kt aku sbb aku rasa dia story lg best drp aku tgk sendiri.. haahaahaa.. a tribute to Ina!)

PSP kena tutup la...

Berita hangat dan panas! (kul 5.40 ptg td) PSP diisytiharkan berisiko tinggi dgn H1N1 atau dgn nama yg lg sedap disebut dan difahami oleh org ramai hatta bayi sekalipun adalah "selsema babi".. yg herannya x de plak dgr babi kena selsema.. sebab tu la diorg x tembak babi beramai2 mcm kes virus nipah dulu.. hmmm..

Yang bestnya students kena balik kg.. tp yg x best sekali.. staf kena kerja mcm biasa.. huhuhu... mudah2an jgn la nursery anak staf kena tutup.. kalu x.. lu pikir la sendiri apa tindakan yg kitorg patut buat.. Allah Maha Mengetahui..

Dgr cerita dr tepon karat.. student PSP ada berkontek dgn student UiTm yg kena kuarantin tu.. aku dgn gaya kepochinya pun tanya.. "Student tu lelaki ke pompuan?" Jawapnya.. x tau.. la.. mmg kabel tepon tu dah karat.. kena tukar lain.. then aku tanya lg.. "cara kontek yg mcm maner tu?" Jawapnya.. x tau gak.. hummm.. mmg aku kena cr sumber lain la nampaknya..

Ok la.. kalu aku dpt full n true story .. nti aku citer lg ah.. so.. buat masa ni.. korang boley la buat spekulasi sendiri.. hehehe

Apapun.. doakan warga PSP dan seluruh umat selamat dr wabak ni.. Amin..

Rabu, 22 Julai 2009

DOA Merelease Tension..


Just nak share.. how to release our tension due too much workload... InsyaAllah.. hanya Allah tempat kita mohon segala pertolongan dan perlindungan.. Amin..

New Date for Audit Surveillance..

Huhu.. nampaknya auditor SIRIM dah x sabar2 nak mai PSP.. depa nak mai plak 27 - 28 Julai ni.. awai dr tarikh sepatutnya.. ni semua dah x brp cukup oksigen nak bernapas.. aku tgk masing2 dok tekun kt meja menyiapkan apa2 yg patut siap.. kalu x.. siap la kitorg kena nti.. huhu.. InsyaAllah.. by the time biasanya akan siap jugak.. wpun rasa mcm x siap2 keja n x tau maner bahagian yg dah siap sepenuhnya.. Allah Maha Besar..

Lapaq la plak.. dah kul 12 lebih nie.. perutku lapar tahap maharaja ni.. semua kena p makan.. jaga kesihatan wey! kalu sakit nti kena mc plak.. kalu dah mc nti auditor dtg x de org plak kt PSP... hahaha..

nyum.. nyum..

Selasa, 21 Julai 2009

Audit Surviellance..

Hmmm... takut x dgn tajuk atas tu? Aku pun takut tp mintak pd Allah mudahan ketakutan aku pdNya mengatasi segala yg ada.. InsyaAllah..

Nampaknya PSP akan didatangi oleh auditor dr SIRIM pd 29 - 30 Julai ni.. saja je nak tgk sijil ISO kitorg tu selari x dgn apa yg kitorg buat selama nih.. hehe.. sejak dr 'ice age' lg.. kalu dgr word auditor je.. mesti gelabah x tentu hala.. keje banyak nak kena buat tp x tau nak stat yg maner dulu.. at last.. x buat.. hehe.. tu la aku..

Anyway.. kita kena gak siapkan part kita spy kita bkn la penyumbang kpd NCR.. Amin...

dah.. dah.. dah.. p wat keje.. huhu..

Salam Perkenalan..

Bismillaahirrahmaanirrahiimm.. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Akhirnya Allah beri aku ilham utk menghasilkan blog aku sendiri.. selama ni aku jd silent reader je n hr ni terciptalah blog aku.. Alhamdulillah.. blog ni diwujudkan bg menajamkan skil menulis yg agak tumpul.. mohon gak komen dr rakan taulan.. dan InsyaAllah apa yg akan dipaparkan di blog ini hanyalah pandangan maupun luahan peribadi saja yg tidak melibatkan mana2 pihak.. hehe.. nak join kelab gak! InsyaAllah next entry br boley citer yg best2 sikit..

Salam perkenalan!
Related Posts with Thumbnails