Singgah Jap

Isnin, 10 Mei 2010

Kenapa Kita Perlu Tahu Berbahasa Inggeris?

Hehehe.. ni cuma satu lawak antarabangsa tapi tak boleh di bawa ke peringkat antarabangsa ya..



Persoalan kali ini:



Kenapa kita perlu tahu berbahasa Inggeris?



Jawapan:



Kerana alien (makhluk asing) dalam cerita AVATAR pun tau berbahasa Inggeris.. buktinya ada satu dialog dalam filem epik sains fiksyen yang merepek meraban tu.. "I know you can speak English"..



haaaa? Apa komen korang? Kalau kita tak tau cakap English @ bahasa omputih (tapi dalam citer tu dia orang kaler biru - susah payah cipta tapi pada aku cam tercelup nila je..) kira kita tak dapat berkomunikasi dengan diorang la eh..



p/s:
1. Minta maaf ya James Cameron sebab kutuk filem ko walaupun aku sendiri memang tak tau bikin filem..
2. Pandai berbahasa Inggeris merupakan satu kelebihan/kemahiran yang mana kita digalakkan belajar pelbagai bahasa.

3 ulasan:

ahlia azharjaafar berkata...

hehe..makhluk biru tu blaja kt US tuh..sb tu pandai cakap English..

Umma-ali berkata...

Salam,
Ooo alien yg biru tu ye??Saya tertengok masa singgah kedai senheng, suami nak redeem point credit card dia...jgn budak2 ikut sudah, puasle omak2 eh nak sental badan anak2 yg bernila nanti...
Ahlia azhar, makhluk ni pun bljr kat US jg, alhamdulillah tak jadi biru...cume kkdg itu otak ada blue...hehe, jgn kuning sudah! Susah nak kena clorox...
Boleh berbahasa Inggeris pun satu kelebihan untuk buat dakwah sbb kalau nak ke IPB @ BBNJ mmg salah sorang ahli jmh kena bole berbahasa English, Arabic, or Urdu(IPB)...Itu kelebihan asset untuk usaha agama...tapi la ni asset yg saya bagi kat anak2 ialah bhsa Arab, wpun English depa tak mahir sbb usaha semakin maju, insyaAllah, bhsa arab pun semakin diperlukan...

ahliacikgukhairul berkata...

ahlia azharjaafar: patut la depa pandai cakap b.inggeris kan..

umma-ali: betul kak.. banyak tau bahasa tu satu kelebihan esp bahasa arab.. saya rasa sgt malu biler tak tau berbahasa arab sdgkan ianya bahasa Al-Quran.. tgh belajar sikit2 nih..

Related Posts with Thumbnails