Singgah Jap

Selasa, 29 September 2009

Lawak Antarabangsa

Hari ni aku ada mesyuarat kt Batu Feringgi. Dengan semangat yg berkobar2.. seawal 7 pg aku pun memulakan perjalanan aku ke Batu Feringgi selepas berpamitan dgn CK.. hmmm.. kena kuar umah awal sbb takut atifah bangun plak.. nti sibuk nak ikut n buat drama swasta lg..

Suasana pagi ni tenang tp hujan sedikit renyai.. keadaan masih agak gelap so aku pun bukak lampu kete wpun dah kul 7pg.. perjalanan lancar sampai ke Paradise Sandy Beach.. Alhamdulillah.. lbh krg kul 7.45 pg aku sampai n terus p breakfast..

Pas breakfast.. terus p Bilik Tanjung utk stat meeting.. berenti utk kudapan kul 10.30 pg.. sambung lg meeting sampai kul 12.30 tghri.. haaaa... nak amik brg2 dalam kete n antar p bilik dulu sebelum mkn.. sampai kt kete.. remote controller x function.. cuak dah ni.. aku x kunci pintu ke? biler cek.. kunci dah tp pasal apa x boleh bukak ni? huhuhuhuhuhuhuhuhu... bateri abis sbb aku x tutup lampu kete.... wuuuwuuwwuuuu.....

Aku pun tepon CK mtk rescue 911... CK suruh cari dulu kengkawan yg ada 'jumper' then tumpang 'jump' enjin... hmmm.. ok la kalu gitu.. lega ckit.. pas mkn + solat + meeting + kudapan ptg.. kawan seopis aku.. NOOR DASREENA SHUKRIA BINTI ABDUL SHUKUR sudi memberi pinjam 'jumper'nya dan 'jump' dr enjin keter dia... hah.. lega...

Tapi... ada satu lg masalah.. hehehehe.. aku tak tau nak pasang 'jumper' tu.. mintak tolong plak dgn Encik Ulaimi (kawan dr PKB) dan Encik Aziz (kawan dr POLISAS)pasangkan... ingat ya kengkawan..

1. matikan enjin kete yg nak menge'jump' tu..
2. wayar hitam kepit kt -ve n wayar merah kt +ve.. (dr dan ke dua2 kete td)
3. then pas kepit baru la hidupkan enjin kete penge'jump'
4. pas kete yg di'jump' tu dah boleh stat.. tanggalkan wayar hitam dulu diikuti wayar merah..
5. akhir sekali... teruskan la memanaskan enjin kete yg di'jump' sekurang2nya setengah jam bg mengelakkan 'pisang berbuah 2x'... hehehe

InsyaAllah pas ni semua boleh buat sendiri.. moralnya.. dlm kete kiter kena ada 'jumper' dan mesti ada kete lain yg sudi nak tolong menge'jump'.. hehehe..

Alhamdulillah.. pas beberapa minit.. kete aku dah boleh stat semula.... Thanks to Allah...

Tima kasey ye Das + Encik Ulaimi + Encik Aziz.. jasa uol tetap dikenang..

3 ulasan:

HanaHjIshak berkata...

ooo macam tu ker? wayar merah - positif, wayar hitam - negatif...heheheh...tau dah la lepas nih...saya pun pernah terjadi jugak kes mcm nih...moral of the story kena sentiasa pastikan kereta kita lengkap dengan segala alatan kecemasan...huhuhu

p/s: bila la i nak pi beli jack nih...asal tayar pancit jer kena pinjam ngan kak dibah...heheheh..thanks ye kak dib.

Ai Punya Cerita berkata...

Tahniah kak dah blaja sal benda baru ttg keta, aku pun br tau nih sbb xpenah guna jumper lagi b4 dis. Kdg2 kita suka wat2 xnak blaja sbb rasa ada org leh tolong sal keta nih tp bila ada emergency cam nih xrugi kan tau serba sket sal keta. Tp aku tau hang mmg terer gak sal kete...hidup Kakak KP...hehehe

ahliacikgukhairul berkata...

huhu.. mmg suspens giler itu time.. Alhamdulillah.. ada kawan baik hati.. n mmg kiter kena tau gak benda menda ni.. kan hana n achik? (pssst.. jgn guna KP la dlm ni.. malu kt org.. hehe)

Related Posts with Thumbnails