Singgah Jap

Sabtu, 2 Januari 2010

Perjalanan ke Tanah Suci - Bahagian 2

23Oktober 2009, jam 4.30pg weol bersiap kuar dr rumah nak ke Kompleks Haji Bayan Lepas, Pulau Pinang.. b4 kuar rumah tu.. adik aku, Mohd Sofi a.k.a Joe laungkan azan dan baca doa utk kami bermusafir.. really touched la that moment.. debaran makin kuat.. x tau la mcm maner aku kt saner nti.. dah terbayang mcm2.. 3 kereta yg anta kitorg.. tima kasey semua sbb sanggup bangun pg.. Alhamdulillah.. kul 5.30pg sampai kt kompleks then biler masuk subuh terus solat n pas tu p tunggu kt tempat yg dikhaskan..

Dalam kul 9.30pg.. dpt la mcm2 souvenier dr pihak TM.. (gambar x dpt nak tunjuk kt sini sbb ada kt lappy makcik aku).. Alhamdulillah.. tahun ni ramai sahabat korporat yg berkongsi barakah dgn membekalkan jemaah haji brg2 keperluan (diberi masa kursus perdana) spt:

1. selipar + beg kasut (Bank Islam)
2. set ubat - siap lip gloss, facial mouisturizer, ubat sakit tekak, vitamin c dll (CCM)
3. set ubat gigi + berus gigi + ubat kumur (Colgate)
4. surah yassin dgn terjemahan + doa2 (Standard Chartered)
5. makanan dlm tin (Ayamas)
6. tikar + beg sandang + beg kasut + botol spray + kad iTalk RM5 (TM)
7. beg sejadah (Sapura)

semuanya aku bawak pg ke Tanah Suci dan mmg semuanya digunakan di sana.. Allah je la yg membalas jasa mereka..

Then.. dlm kul 11pg.. pas salam2 n peluk cium ahli korga.. aku n CK pun heret la beg ke tempat scan bag dan timbang bag.. pas tu dpt tiket flight n kad jemaah.. duduk sat dgr taklimat.. diorg kata time tu Madinah sejuk dlm 18darjah celcius.. huhu.. weol sudah ngeri la krn tidak bawak baju sejuk.. tp aku br surf internet n tgk cuaca Madinah dlm 34darjah je.. hmmmm.. x po la.. weol pakat beli baju sejuk yg pihak Tabung Haji jual..

Abis taklimat.. doa dibaca dan azan pun dilaungkan... menitik lg air mata aku.. huhu.. then beratur naik bas nak ke airport.. polis dok iring.. lalu jalan belakang airport n bas berenti kt tangga kapal terbang.. first time in my life.. begitu sekali layanan pihak Tabung Haji n kerajaan Malaysia pd bakal2 jemaah haji..

Aku memang salute abis dgn pihak Tabung Haji la.. pengurusan diorang memang tip top + petugas2nya yg sgt sabar n sentiasa tersenyum.. tak penah aku tgk diorg marah wpun diorg kena marah dgn jemaah haji yg mungkin tak berpuas ati.. kot sbb petugas2 tu banyak minum air zamzam.. tu yg hati n wajah diorg nampak bersih je.. hehe.. kalu tanya aku.. aku mmg sgt puas hati la.. sbb aku cerita ni on behalf pakej 'muassassah'.. bayaran termurah yg dikenakan tp dpt perkhidmatan yg sgt baik..

Orait.. Flight weol terus masuk Airport Madinah Al-Munawwarah.. weol take off around 1pm.. selama 8 jam dlm flight.. dpt mkn nasi 2 kali.. air ntah brp kali diorg serve.. semua sedap2.. then nak turun dpt lg souvenier dr pihak MAS.. Alhamdulillah... sampai Madinah kul 9pm waktu Malaysia tp waktu Arab Saudi kul 4pm.. masa nak lepas imigresen tu.. org lelaki kena amik sepuluh2 cap jari n gambar.. org pompuan dia cuma cek pasport n vaksin yg wajib dah amik @ belum.. then naik bas yg disediakan ke hotel... itu time kepala aku dah stat ting tong dah.. hehe.. maklum la kan.. kalu kt M'sia aku mcm dah siap2 nak tido.. tp kt Madinah baru nak maghrib.. huhu..

Grup kami (KT13) ditempatkan di Hotel Sakan Al-Rawdah... best.. aku dok sebilik 3 org.. CK plak dok selang 2 bilik dr bilik aku.. roomate CK adalah pasangan kpd roomate aku.. n of course CK tu pasangan aku kan..

Sampai2 bilik hotel tu.. pihak Tabung Haji pesan suruh solat Maghrib + Isyak dlm bilik masing2.. ye la.. weol br sampai so x tau lg time solat n apa2.. pas solat aku jengah kt tingkap.. huhu.. nampak Masjid Nabawi bersebelahan dgn hotel weol.. cantiknya... tak sabo nak pg.. lgpun 1,000 kali ganda pahala kalu sembahyang kt dalamnya.. MasyaAllah.. pas makan malam.. aku n CK pun p la survey jalan ke masjid n kedai2 di sekitarnya.. kepala dok pening nih.. tgk jam dah kul 9 mlm.. maksudnya kt M'sia dah kul 2pg.. huhu.. kena tido segera nih sbb sok subuh dah nak p masjid..

Weol pun balik tdo n bangun kul 3.30pg.. siap2 p masjid wpun jaraknya cuma 300 meter je.. hehe.. masuk waktu Subuh kul 5.40pg.. kiranya biler sampai kt Tanah Suci otomatik kita boley siap awal sejam dua sebelum masuk waktu n dok tunggu dlm masjid.. huhu.. apasal biler kat tanah air x dpt kekalkan mcm tu? (gaknya sbb aku tak buang setan dlm hati aku kt Laut Andaman hr tu.. mau salahkan sapa tuh?)


CK di salah satu pagar masuk ke Masjid Nabawi

berlatarbelakangkan Masjid Nabawi..

Masjid Nabawi di waktu malam.. gambar diambil dari tingkap bilik aku..


Masjid Nabawi di waktu siang.. gambar diambil dari lokasi yang sama.. di bawah kubah hijau tu la terletaknya makam Rasulullah S.A.W dan sahabatnya Saidina Abu Bakar r.a dan Saidina Umar r.a

karpet hijau tu kawasan Raudhah.. taman syurga.. kita disunatkan solat sunat n berdoa kt sini.. antara tempat mustajab berdoa.. kedudukannya adalah di antara makam Rasulullah S.A.W (yg dinding hijau tu) dan mimbar Nabi.. (gambar aku amik dr satu blog).. org pompuan x boley bawak kamera n hp berkamera ke dlm Masjid Nabawi nih.. petugas masjid akan check beg yg kita bawak..


ni gambar di perkarangan masjid.. org ramai berpusu2 kuar dr masjid.. aku dok tunggu CK kt salah satu payung tu..

2 ulasan:

alladiin berkata...

tak puaslah..gambau sikit sgt.. anyway, ceritanya best... menusuk kalbu..

ahliacikgukhairul berkata...

hehe.. gamba saya pindah masuk kt lappy makcik saya b4 hr wukuf tu sbb takut x muat kamera.. nti la masuk kemudian ya..

Related Posts with Thumbnails