Singgah Jap

Rabu, 17 Oktober 2012

Blog baru untuk dibaca


Tempoh hari, (berapa haribulan dah tak ingat.. tanda-tanda penuaan tu).. aku dan kawan-kawan menghadiri satu bengkel penulisan artikel atau lebih maklum lagi adalah penulisan ilmiah. Penceramah dijemput dari USM iaitu Dr. Fadzila Azni di mana beliau pernah memenangi Thesis Terbaik sewaktu menuntut di peringkat sarjana dulu. Aku suka dengan cara penyampaian beliau yang lembut dan penuh berilmu. Antara cadangan beliau, untuk mula menulis, kita boleh mulakan dengan menulis di blog. (Wah! Langkah pertama aku sudah ada.He.. langkah seterusnya?). Aku setuju tu.. hmmmmmm.. imbas kembali sambil bermuhasabah diri.. aku mula berblog dari tahun 2009 lagi.. hampir 3 tahun dah... nampaknya kena tajamkan lagi kemahiran menulis. Kena banyak membaca supaya lebih ada banyak ilmu untuk diketahui, dikongsi dan diamalkan. Apa yang penting di sini, kena ada 'product knowledge' supaya kita boleh banyak idea untuk mengamalkannya, menulis, mengulas dan mememememememe lagi.

Alhamdulillah, beberapa kawan aku telah menyahut cabaran untuk menulis di blog. Moga ia menjadi perangsang untuk kami terus menulis. Jom kita belek blog mereka. Antaranya:

http://ikhlasoya.blogspot.com

Comel pulak bila tengok blog yang polos.. tak serabut mata..

ada satu lagi..

http://ajourneyofsue.blogspot.com

Berbakat rupanya kawan-kawan aku ni. Teruskan usaha murni kalian.

Akhir nota, sebab tu la kita kena rajin pergi ke majlis ilmu (contoh: taklim masturat) supaya kita dapat ilmu (contoh: kelebihan menghadiri majlis ilmu itu sendiri - Allah ampunkan dosa para peserta dan ibu bapanya di mana malaikat turut mendoakan mereka) dan kita akan rasa ghairah untuk beramal.

Wallahu'alam.






Jumaat, 12 Oktober 2012

Hantu

Masa : Pukul 11 malam
Lokasi : Di atas tilam

Tipah : Ibu, esok hari apa?
Ibu : Jumaat
Tipah : Oooo... Tipah kena pakai baju sukan kan?
Ibu : Ya.. dah la kakak.. tidur la.. kan dah baca doa tidur tadi..
Tipah : Tipah tak mengantuk la ibu..
Ibu : Ibu letak kakak kat luar nak?
Tipah : Tak nak la.. Tipah takut hantu..
Ibu : La.. mana ada hantu. Kan kita kena takut pada Allah je..
Tipah : Ada hantu la.. hantu bonceng, hantu kak limah balik rumah..
Ibu : Grrrrrrr....




Jumaat, 5 Oktober 2012

Mempermudah Urusan Haji


Dalam Bajet 2013 baru-baru ini, pihak kerajaan ada memaklumkan tentang kemudahan dalam urusan menampung kekurangan kos tambang bagi jemaah muassasah (ekonomi). Pada hemat aku, ianya menyeluruh kepada penjawat di sektor swasta mahupun awam. (He.. aku dulupun guna duit KWSP juga untuk mendaftar dan seterusnya untuk tambang serta kos sewaktu di tanah suci). Bagus kalian semua ambil peluang ini. Bagi yang telah memilih opsyen pencen tu, duit KWSP yang boleh dikeluarkan boleh digunakan untuk mendaftar dan menampung semua kos yang telah ditetapkan oleh pihak Lembaga Tabung Haji. Maksudnya, terus penuhkan akaun Tabung Haji anda. InsyaAllah. Moga Allah mempermudahkan lagi urusan kalian menunaikan fardhu haji.

Berikut adalah sedutan intipati dari Bajet 2013 yang telah dibentangkan tempoh hari.


"Sekali lagi kita memasuki musim panggilan Haji menuju Baitullah. Dalam Bajet 2012, saya telah mengumumkan pencarum KWSP boleh membuat pendaftaran awal menunaikan rukun ke 5 ini melalui penghadangan Akaun 2 sebanyak 1,300 ringgit. Alhamdulillah, setakat ini, seramai 51,528 pencarum telah menggunakan inisiatif ini. Sebagai langkah tambahan untuk membantu bakal-bakal haji, saya ingin mengumumkan bahawa bakal-bakal haji yang mencarum di KWSP, kini dibenarkan mengeluarkan simpanan dari Akaun 2 mereka bagi menampung kekurangan kos tambang. Inisiatif ini terhad kepada jemaah muassasah dengan maksimum pengeluaran sehingga 3 ribu ringgit."


Moga Allah terima amal dan usaha kita semua. InsyaAllah.



Tips Mendidik Anak





Related Posts with Thumbnails