Singgah Jap

Rabu, 29 September 2010

Barang Keperluan Haji - Siri 5

Sori ah.. rupanya ada lagi beberapa benda yg aku lupa nak bgtau... ni pun CK yg tolong ingatkan.. penting gak nih..

36. Jarum, benang, safety pin, jarum peniti
- yg ni memang kena bawak.. lgpun ikut sunnah bawak jarum benang biler berkelana

37. Lampu picit
- boleh guna masa kt Arafah.. taun lepas lampu lambat dipasang sbb hujan.. so better standby.. boleh guna utk baca Al-Quran @ cari barang time gelap
- guna kt Muzdalifah utk kutip 7 anak batu

38. Gunting kecik/lipat untuk bertahallul
- yg ni pun antara brg yg penting.. guna utk gunting sedikit rambut masa bertahallul.. bawak yg kecik @ boleh lipat dan masukkan dlm luggage.. jgn bawak tangan.. nti tak lepas masuk kapal terbang..

39. Garam halus
- tp kitorg beli kt saner je sbb tak tau (kt sana 5riyal tp kat Mesia 50sen je).. sebabnya makanan kt sana kena letak garam sendiri.. kebanyakkannya tawar dan aku rasa diorg tak letak garam langsung kot.. sbbnya kalau kt kedai makan org turki.. sebotol garam dia letak atas meja.. garam dlm bahasa Arab.. Sasa (tak silap aku la.. hehe)

40. International adaptor
- yg ni ada jual kt saner.. tp kalau sampai sana terus nak cas henset.. better bawak la dr Mesia.. (kt sana 5riyal - satu plug je .. kt sini RM40.. tp yg kt Mesia punya mahal pun berbaloi sebab semua jenis plug boleh masuk)

Seperkara lagi.. bg pengamal pil perancang keluarga tu dinasihatkan makan macam biasa.. abis satu pek berhenti dan biarkan haid dtg macam biasa.. then pas beberapa hari br sambung pek baru.. ikut dose yg ditetapkan.. jgn makan tanpa henti dgn niat supaya haid tak datang.. ditakuti dapat penyakit lain plak.. contohnya.. darah tinggi dll.. ni nasihat doktor petugas TH.. dan bagi mereka yg tidak mengamalkannya tp baru nak menerai2 time haji dgn tujuan menghalang haid.. yg ni pun tak digalakkan.. biar la ianya dtg secara semulajadi.. kena doa banyak mudahan dpt selesaikan aktiviti haji dgn sempurna dan selesa.. Allah Maha Pemberi..
Ok kot ni.. apapun aku doakan moga Allah mudahkan urusan kita hambaNya yang bersedia untuk menghambakan diri kita hanya pada Allah.. InsyaAllah

Famous Words

Sekarang ni perkataan yang sangat femes di bibir2 pihak pengurusan adalah:

1. Transformasi / Transformation

2. Validasi / Validation

3. Kebolehpasaran graduan / Employability

any comments?

p/s: Semua perkataan di atas jd 'tergantung' biler seseorang mengajukan soalan "Macam maner kiter nak sukat?"



Selasa, 28 September 2010

Barang Keperluan Haji - Siri 4

InsyaAllah rasanya ni last entry utk tajuk ni.. antara yang penting adalah alat perhubungan/komunikasi.. ye la.. kena la bgtau kt family kita yg kita nih dah selamat sampai dan kita pun boleh la tau apa2 perkembangan di tanah air.. bawak la henset tu sekali.. sim kad Mesia simpan.. tak yah nak buat roaming2.. tersangat mahal dan takut nti terperanjat biler dapat bil.. dan jugak tak payah beli pre-paid Mesia yg boleh guna kt tanah suci.. tipussss je semua tu.. mahal yg amat.. sekali sms dia caj RM2.. tak over tu namanya? Nak2 mcm aku yg heavy user ni kan.. sat2 sms mak aku tanya atif.. sat gi tanya atifah plak..

Sampai je tanah suci.. beli la sim kad prepaid Arab Saudi punya provider.. tak silap aku ada 3 company.. Zain, STC dan satu lagi aku lupa dah.. aku amik yg STC tu.. tak survey yg lain.. rasanya lebih kurang.. kira2 aku berhabis 450riyal bersms dan bertepon dgn family dan kengkawan di tanah air sepanjang aku kt sana.. CK plak cuma abis 40riyal je.. tu pun harga masa beli sim kad tu.. ye la.. semua berita adalah melalui aku kan.. so jimat la.. caj sekali sms adalah 45sen dan kalau kita buat panggilan masih murah.. puas gak la bercakap..

Ok.. tu je kot.. mudahan kalian dikurniakan Allah haji yang mabrur.. InsyaAllah.. ni baru persiapan fizikal.. yang mental tu plak kena la rajin sedekah, bangun tahajud, solat dhuha, baca Al-Quran, sentiasa berwudhuk, bersihkan hati, lupakan segala sengketa, sentiasa maafkan salah orang pada kita dan apa2 yang baik la.. semoga Allah terima amalan kita.. InsyaAllah.. (peringatan untuk aku jugak yg lemah iman nih).

Seperkara lagi yg aku rasa sgt penting.. sebelum berlepas ke tanah suci.. mohon la maaf sungguh2 dgn mahram yang akan bersama kita ke tanah suci tu.. mudahan Allah tak duga kita dengan persengketaan semasa menunaikan ibadah di sana nanti.. (orang pesan kt aku so aku pesan la kt korang plak.. saling pesan memesan.. Alhamdulillah.. aku dan CK ok masa kat sana.. rasa cam baru kawin je.. ke sana sini berdua.. hehehe..)

Isnin, 27 September 2010

Barang Keperluan Haji - Siri 3

Oh ya.. jangan bawak mi segera pegi ke tanah suci sebabnya kat sana pun banyak melambak.. tak larat nak makan.. silap2 boleh bawak balik Mesia pulak.. tapi kalu nak makan mi segera cap Maggie, Mamee dan lain2 tu kena bawak. Yang diorg dok bagi percuma masa kt Arafah dan Mina tu cap Indomie.. tahun ni tak pasti plak cap apa..

Sambung sikit lagi ya. Sebelum tu aku nak mintak maaf banyak-banyak kalau ada yang aku terlupa.. sambil taip ni sambil bayangkan suasana di sana.. seronoknya.. InsyaAllah kengkawan sekalian pun akan mengalaminya bila balik ke tanah air.. rindu dendam yg tak terpadam..

Barangan seterusnya:

26. Cermin kecik
- utk org pompuan belek2 muka b4 solat sbb nak check ada tak rambut terkuar-kuar..
- one thing eh.. biler tengok semua org bertelekung putih.. nampak cam muda je..

27. Tuala kecik
- utk lap2 muka yg peluh2

28. Sejadah - mula2 sampai terus beli kt sana
- kalau kt Masjidil Haram, musim haji dah tak de karpet so kena la bawak sejadah sendiri. Time sembahyang subuh kalau kita sembahyang kat tingkat atas yg tak berbumbung.. lantainya sejuk hingga 'menangkap' punggung dan dahi.. bayangkan macam maner sejuknya walaupun waktu siang panas terik..

29. Sejadah kecik - beli kt sana gak
- sejadah kecik ni utk kita bawak time ziarah masjid2..

30. Al-Quran - mula2 sampai terus beli
- kita dilarang membawa Al-Quran dari Mesia.. so bila jejak je kaki kt tanah suci (Madinah @ Mekah) terus la beli Al-Quran kt kedai buku berdekatan sebabnya kita nak kena baca n khatamkan masa kt sana.. 100,000 x ganda pahala yg nak kita rebut..

31. Buku nota kecik + pen
- utk kita catit apa2 dan bawa sentiasa dlm beg sandang.. kot berjumpa dgn jemaah dr negara lain.. boleh la amik alamat emel diorg..

32. Buku rekod kesihatan
- buku ni kena sentiasa dibawa dalam beg sandang gak.. supaya kalau ada apa2 kecemasan org tau permasalahan kita.. InsyaAllah

33. Beg Sandang - akan diberi pada masa kita nak berlepas
- biasanya TM yg dok sponsor beg ni
- kena sentiasa bawa ke mana saja semasa berada di tanah suci
- bawa sekali dgn -
a. buku rekod kesihatan
b. cermin kecik
c. buku nota kecik
d. buku doa kecik yg TH bagi
e. ubat utk hari tu
f. tag nama
g. botol spray kecik
h. tasbih
i. apa2 yg korang nak bawak la.. tp jgn la semua nak isi dlm beg tu.. senget kang bahu memikul

34. Baju sejuk - sweater (ada gak jual kt Kompleks Tabung Haji time nak berlepas tu)
- yg ni kena bawak gak.. sebabnya malam2 sejuk wpun siang panas.. kalau nak ronda2 kedai waktu malam pas isyak tu cuaca cam sejuk gak la..

35. Alat2 mandian - sabun, shampoo, berus gigi, ubat gigi (biasanya Colgate sponsor)
- nyaris terlupa nak bg tau.. asyik sibuk sabun basuh baju sampai terlupa plak sabun basuh badan..

Rasanya cam semua aku dah bgtau.. nanti2 la kalau teringat lg.. haaaa.. kalau lebih selesa berbaju kurung berbanding jubah.. bawak la baju kurung.. ikut suka korang.. org TH tak marah punya..

Saiz beg yg lepas utk naik kapalterbang adalah 28inci.. lebih daripada tu tak boleh naik begnya..

Injection semua dah amikkan? kena amik 3 jap.. meningitis, influenza dan pheumonia..

Haaaaaaa... seperkara lg.. tak yah bawak duit tunai di tangan banyak2.. bawak la 300riyal dalam note yg kecik (1 riyal @ 5 riyal @ 10 riyal).. sebabnya maksimum duit di tangan yg boleh dibawa adalah 1,000riyal. So.. biar je duit dalam akaun tabung haji dan boleh kuarkan masa kt tanah suci nanti.. tunjukkan je tag nama kita dan bgtau brp banyak yg kita nak kuarkan.. settle..

Duit yg perlu ada dlm akaun:
1. 330riyal utk bayaran dam haji tamattuk
2. 450riyal untuk buat korban
3. belanja makan utk sarapan pagi n minum petang n supper (muassasah cuma sedia makan utk tengahari dan malam.. dan set minum pagi - uncang teh, gula & krimer untuk 40hr)
4. untuk shopping barang yg nak dibawa ke tanah air (ye la.. takkan tengok je.. tp kena utamakan yg no 1 -3 tu dulu)

Kalau korang nak tanya apa2.. boleh la tinggalkan komen.. no harm ok..

Pesanan Untuk Saudara Karkun di MasjidilHaram

Kepada saudara karkun yang terpilih menjadi tetamu Allah pada musim haji kali ini.. jemputlah berkumpul di Dataran Jam di Masjidil Haram setiap hari selepas solat asar untuk berjumpa dengan sahabat dari seluruh dunia.

InsyaAllah.

p/s: Pesanan dari CK

Barang Keperluan Haji - Siri 2

Sambung semula.. kena abiskan cepat entry ni sbb first flight berlepas ke Madinah adalah pd 8Oktober2010 ni.. seronokkan biler dengar orang dpt pg haji.. rasa nak ikut je.. Allah mewajibkan sekali seumur hidup je pegi tunai haji dan ianya rukun Islam ke5.. sesapa yang berkuasa/mampu usahalah untuk ke sana.. InsyaAllah kalau kita dah azam dan usaha.. Allah akan bantu dan terima jadi tetamuNya.. lagipun umur kita tak dapat nak jangka.. lagipun inilah jihad untuk orang pompuan.. jom!

Barang keperluan seterusnya..

11. Berus basuh baju
- ye la kan.. dah beli sabun + baldi @ plastik.. tak puas la basuh baju tak guna berus.. bawak yg kecik sudah..

12. Penyepit baju
- bawak gak la.. supaya baju kita tak terbang2 ditiup angin time dijemur tu.. dan dalam bilik pun kita nak guna gak

13. Mug bertutup
- yg ni aku bawak cap 'Tupperware'.. yg ada tutup.. senang sikit plastik yg tak beracun kan.. CK satu dan aku satu.. so tak gaduh.. sgt perlu utk kita amik air panas time makan kt Madinah dan kita nak bawak naik ke lif.. pihak TH sediakan cawan kertas.. kalau nak bawak masuk lif mau tertumpah air panas tu kt orang nanti.. nehi.. nehi.. kt Mekah diorg bg air mineral setiap kali waktu makan.. dan utk breakfast diorg bg set teh, gula dan krimer utk 40hari.. aku bawak gak extra gula yg dah packed kecik2 dan milo 3in1

14. Bantal angin
- aku beli bantal angin ni kt kedai seorang karkun.. diorg kan rajin keluar khuruj so tu salah satu barang keperluan diorg gak la.. bantal ni nak guna masa kt Arafah n Mina.. time nak guna baru tiupkan anginnya.. dalam bilik ada gak bantal kepala tp tak boleh la nak bawak kuar kan..

15. Sunglass
- perlu ada ni sbb skrg cuaca panas.. takut silau teramat.. kalau nak bawak topi yg boleh lipat2 pun ok gak..

16. Lip balm
- kes biasa jemaah haji mengalami masalah kekeringan.. tak kira la.. tapak kaki, bibir @ lidah.. tp lip balm buat sapu di bibir je

17. Losyen kaki
- biasa org lelaki yg kena kaki diorg kering merekah dan luka dan pedih.. sebabnya masa dlm ihram mana boleh pakai kasut bertutup/bersarungkan.. time tawaf diorg berkaki ayam je biasanya.. tu yg kaki jadi luka skit.. skit je..

18. Kasut - tulis nama & KT
- orang pompuan dinasihatkan pakai kasut bertutup yg rata (flat).. mudah utk berjalan kaki bg perjalanan yg jauh esp masa melontar.. hari tu aku beli kt Bata.. RM40.. aku guna sentiasa masa di Madinah n Mekah.. dan Alhamdulillah tak hilang dan ada lagi aku pakai sampai saat ini..

19. Selipar jepun - tulis nama & KT
- nama je selipar jepun tapi banyak didapati di Mesia.. penting gak ni utk kita pg bilik air masa kt Arafah n Mina
- taun lepas Bank Islam bg selipar so dah jimat tak payah beli

20. Beg/Uncang Kasut - tulis nama & KT
- ni pun penting nih.. kasut/selipar kena masukkan dlm uncang kasut dan ikat la kt pintu2 masuk masjid (kena kenal pintu mana kita masuk supaya kita dpt amik semula kasut kita tu). Sebabnya masa tawaf takkan la kita nak bawak sekali kasut kita tu kan.. dan pihak masjid biasanya dia akan buang kasut2 yang tak dimasukkan dalam uncang.. ni aku tgk dgn mata kapla aku sendiri..
- tahun lepas aku dpt dua uncang kasut ni dr Bank Islam dan TM

21. Panty liner - tak yah tulis nama
- keperluan org pompuan nih.. bawak lebih sikit.. kadang2 ada gak biler terbatuk kite terkencing.. kena sentiasa pakai dan kerap tukar..

22. Disposable panties
- bawak la dlm 10 helai utk digunakan di Arafah dan Mina. Time tu tak yah basuh2 baju sbb bilik air sgt la terhad dan perlu berkongsi dengan ribuan manusia.. tp make sure buang dlm tong sampah dan jgn buang merata2.. aku tgk ramai gak yg buang merata kt dlm toilet.. geli org lain nak masuk toilet tu.. Islamkan sukakan kebersihan.. lgpun malu kt org lelaki tgk benda2 macam tu..

23. Bilik air di Arafah/Mina - yg ni ada kt Mina/Arafah (tak payah bawak)
- kita perlu berkongsi dgn rakan2 seasia tenggara so masa penggunaan tu sgt terhad.. bawak baju bersih dlm beg plastik n tukar kt dlm bilik air sesegera yg mungkin.. kalu nak buang air kecik/besar kena selesaikan segera.. kesian kt org yg menunggu kt luar tu.. kalau nak mandi pun dah malam2 dlm kul 9 lebih ke atas.. time tu bilik air baru lengang.. pukul 2pg dah stat ramai semula..

24. Mask/Topeng muka
- bawak gak la stok mask ni sbb kt saner agak berdebu.. aku pakai gak mask dan kdg2 pakai purdah.. pakai masa berulang-alik masjid dan mudahan sebagai pencegahan dr terkena batuk.. dalam ihram org pompuan tak boleh tutup muka.. nanti kena dam..

25. Makanan tambahan
- aku bawak gak ikan kering yg dah siap goreng, sambal kacang pedas, serunding daging, ikan bilis goreng, kicap (balut2 dgn baju dlm beg).. pek kecik2 (kecuali kicap aku bawak dgn botol2 sekali).. ikut saiz sekali makan.. time makan tu kita bukak dan ada gak kengkawan lain yg bukak makanan diorg kita boleh tumpang.. wakaka.. dan makanan dlm pek yg cuma tinggal nak panaskan je.. contoh cap Brahim tu.. aku bawak ayam masak merah, ayam masak kari, sambal kacang dll.
- tu yg baju tak payah bawak banyak2 sbbnya makanan pun penting gak
- biskut kering pun bawak la..
- ada sorang makcik tu siap bawak belacan goreng.. pas2 musim haji weol buat garam belacan.. pehhhh.. sedap dimakan bersama buah2an..
- ada sorang makcik yg lain bawak kuih raya.. aku tak bawak.. tp tolong makankan kuih makcik tu masa pg raya haji b4 pg melontar tu..
- barang makan ni make sure boleh dimakan terus tau bukannya kena masak2 lagi..

26. Telekung
- aku bawak dalam 4 helai.. pihak TH kata bawak 2 helai.. ikut korang la.. 3 helai pun ok..

rehat jap..

Ahad, 26 September 2010

Barang Keperluan Haji - Siri 1

Kali ni aku nak share dgn kengkawan yang bakal menunaikan fardhu haji tahun ni pasal barang keperluan haji (yang fizikal). Ini adalah berdasarkan pengalaman aku tempoh hari.. boleh la ambik kira tp ikut kesesuaian/keperluan diri masing2.. dan tanpa membuang masa lagi.. cekidaut!!

1. Beg Plastik
- utk rendam baju malam2 then pas breakfast boleh basuh.. kalu kt Mekah boleh gak beli baldi (tp musim haji harga mencanak ke 10riyal) sbb kita dok lama kt Mekah compared to Madinah (yg ni terpulang). Masa kt Madinah aku pakai beg plastik utk rendam baju tp kt Mekah aku beli gak baldi.. nak balik Mesia aku bg kt adik2 petugas kt hotel tu

2. Serbuk pencuci baju (pencuci pinggan tak payah)
- aku bawak dr Mesia sbb awal2 kan mana kita nak biasa dgn keadaan kt sana.. so bawak siap2.. aku beli yg pack RM1 - Fab/Breeze.. bawak la 4/5 bungkus.. sabun Mekah/Madinah tak wangi n tak de buih.. biler abis stok yg kita bawak baru aku beli kt sana.

3. Penyangkut baju a.k.a Hanger
- bawak la dalam 6 - 7 batang utk gantung baju tdo, towel n apa2 kt sana.. hanger bulat yg kecik utk gantung stokin/pakaian dalam/lingerie pun perlu gak.. sebab kita nak gantung semua tu dalam bilik @ bilik air pas kita basuh

4. Tali untuk jemur kain (bawak yg tebal sikit - so lasak sikit)
- yg ni sgt berguna utk kita jemur kain sama ada kt atas bumbung hotel @ dlm bilik.. cam aku hr tu dok kt Tingkat 14 n tempat jemuran ada kt Tingkat 15.. so kena rentang tali sendiri (aku kongsi dgn CK).. sesuai untuk kita jemur baju ala-ala kt umah kalau tak pakai hanger.. lg cepat kering..

5. Penyangkut berpelekat (standby je)
- bawak je la.. wpun dlm bilik ada gak penyangkut kt dinding tapi mungkin tak cukup sbb kita kena kongsi ramai2.. n kot2 dlm bilik tu tak disediakan penyangkut dinding sbb bilik aku duduk dulu belum tentu sama dgn yg korang bakal duduk..

6. Jubah
- aku bawak yg kaler2 (mostly hitam) dari Mesia 4 helai je n 2 helai jubah putih (untuk pakai masa ihram).. pakai sehari suntuk then basuh la hari2.. tak yah bawak baju banyak2.. ulang2 baju yg sama.. tak de nya org kisah.. lgpun buat berat beg je.. byk lg yg perlu
- jubah2 tu pulak make sure ada kocek tepi yg dalam (berzip) supaya mudah utk kita bawak cermin mata, duit, sapu tangan, handphone dll. Kalau kt Masjid Nabawi - org pompuan tak boleh bawak masuk handphone berkamera @ kamera sbb ada petugas yg akan check badan kita kt semua pintu masuk masjid.. hr tu aku bawak masuk hp berkamera dgn simpan dlm kocek baju bahagian depan.. kalau kt MasjidilHaram tak de org check kita kt pintu masuk..

7. Stokin
- bawak yg tebal sikit (tak nampak kulit) n warna gelap. Kt sana kita selesa sembahyang pakai stokin drp pakai kain sembahyang dan senang untuk kita bertawaf. Aku bawak gak sarung kaki (boleh beli kt sana - 3 pasang 10Riyal).. bila masuk masjid aku pakai sarung kaki tu then bile nak sembahyang aku bukak.. tinggal stokin je.. camtu gak masa tawaf.. time nak tawaf aku pakai sarung kaki supaya stokin kita tak kotor.. gitu..

8. Ubat batuk
- utk ubat batuk ni.. kita bawak la yg kita biasa guna masa kt Mesia.. n aku bawak gak asam jawa (bukan asam keping @ asam gelugur) utk ubat sakit tekak.. tak yah bawak strepsils, fisherman n sewaktu dgnnya sbb aku dgr tu cam tak brp halal je.. asam jawa tu pun boleh diguna utk buat air asam sbg salah satu lauk tambahan (lada+bawang+limau kasturi.. semua ada jual kt sana).. bukan apa.. ubat kt sana mahal dan walaupun disediakan klinik n ubat2 percuma kita cuba kurangkan kerja doktor petugas.. kesian diorg.. ada gak satu masa biler dah ramai sgt yg batuk sampai stok ubat pun abis.. kurang2 kalu kita ada bawak sendiri.. boleh la kita bantu kengkawan yg memerlukan.. sekarang ni (masa aku taip entry ni) suhu kt Mekah 42darjah Celcius..

9. Ubat-ubatan
- jgn lupa bawak ubat2 yg memang kita sentiasa kena amik cam ubat darah tinggi/kencing manis/jantung.. kalau boleh bawak utk dose 55hari.. standby.. cam kalau biasa kena asma..bawak la inhaler siap2.. dan ubat yang lain gak.. cirit birit.. angin.. gatal.. air garam (serbuk).. panadol..
- kt sana kena minum air putih dlm kuantiti yg banyak sbb kita guna banyak tenaga utk berulang-alik ke masjid dan buat aktiviti haji selain dari cuaca kt sana yg panas kering.. elakkan dari makan buah oren @ air oren.. tapi air mangga tak pe.. boleh minum cuma jangan minum hari2.. takut pulak sgt lawas buang air n terhidrasi.. kalau demam panas.. cuba minum laban (susu masam) dicampur dgn madu utk turunkan suhu badan.. ni semua usaha kita tp atas izin Allah jua

10. Botol spray kecik
- hari tu pihak TM sponsor beg sandang, botol spray kecik, tikar (guna masa kt Arafah, Muzdalifah n Mina n time makan dgn CK kt luar bilik.. hehe) dan kad i-Talk RM5..
- Botol spray ni aku sentiasa isi dgn air zam-zam.. selain dr aku buat amik wudhuk (nanti pihak TH akan ajar cara2 amik wudhuk guna botol spray ni), aku spray kt lidah gak spy tak kering n spray2 mata kalu mengantuk.. hehehe.. maklum la kan.. tdo tak berapa cukup.. dan air zam-zam sentiasa ada di mana2 di tanah suci.. ambik la peluang minum puas2..

Sambung lg nanti.. nak tidokan Atiqah dan diri sendiri..

Jumaat, 24 September 2010

"Baju Kulung vs Baju Mayu"

"Ibu, teacher kata.. besok budak pompuan kena pakai baju kulung. Budak laki pakai baju mayu"..

kulung = kurung
mayu = melayu

Dialog di atas adalah peringatan sempena sambutan hari raya di taska cik tipah.

Isnin, 20 September 2010

Warkah Sempena Aidil Fitri

Warkah 1



Walau langkah tak bertemu.. biarpun tangan tak berjabat..
ucap tak terdengar.. mata tak bertentang..
maafkan segala kekhilafan yang lalu..
kerana ada kalanya lidah terlanjur biacara dan hati salah menduga, salam aidilfitri.. moga sinarnya membahagiakan kita semua..
~maaf zahir batin~



Warkah 2

Taqaballallahuminkum dan selamat hari raya
ampun dan maaf atas segala kesalahan dan kesilapan
Mudah2an segala amalan Ramadhan diterimaNya.



Warkah 3

Selamat Hari Raya for you and ur Family.



Warkah 4

Sebening air wudhu

sesuci Al-Quran

semerdu alunan dzikir

seindah solat 5 waktu

setenang hati tiada dendam dan benci

jika tangan tak sempat berjabat

jika wajah tak sempat bertatap

bukalah pintu maaf untukku

"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN"



Warkah 5

Ketupat pulut di atas para

hendak direbus di tepi perigi

sms dihantar pengganti kad raya

tanda ingatan di aidil fitri

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin



Warkah 6

Ramadhan kian berakhir

sayup hiba bercampur gembira meninggalkan Ramadhan dan menjempu Syawal tiba

semoga Allah menerima segala amalan kita

agar bekal ramadhan menjadi bekal (...)



Warkah 7

Selamat Hari Raya.. maaf zahir & batin2 buat sahabat2 semua..



Warkah 8


Ada ketika mata silap memandang

telinga salah mendengar

lidah terlanjur berkata

fikiran khilaf menafsir &

hati silap menduga

mohon maaf atas segalanya dan salam aidil fitri



Ahad, 19 September 2010

Aidil Fitri 1431Hijrah

Atiqah.. masa ni lum pakai baju raya lg..

atif.. tgh tunggu nak pg beraya.. tema taun ni kaler hijau.. (sama cam taun lepas sbbnya org johor tak tengok baju raya weol taun lepas.. haha.. recyle.. kiranya 2 taun sekali baru beli baju baru)



cik tipah a.k.a atifah asyik basuh tangan sbb asyik makan je..



CK ikut beraya umah makcik aku a.k.a mak iti + pakcik enal.. dah malam dah ni..


aku? sibuk pegang baby tu yg tak berapa masuk dalam gambar.. apa pun raya taun ni best sebabnya dapat dok Johor seminggu n seminggu gak kt Kelantan.. abis dah percutian aku selama 2 bulan 2 minggu.. sok stat masuk klas.. gud luck 4 me!




Sketsa Di Cameron Highland

Bulan Jun yang lepas aku joint family gathering kat Cameron Highland.. weol spend 4hari 3malam kat situ.. sewa sebuah apartment 3bilik yg fully furnished.. yg bestnya tu.. hari2 beli sayur n terus masak tanpa membuang masa lagi.. cukup puas hati la.. mana taknya.. dpt makan sayur mahal yg fresh cam brocoli, asparagus, bunga kobis dll tapi harganya murah biler beli kt CH tu...
Sangat seronok biler dpt berkumpul dgn adik-beradik n ipar duai n anak buah n bonda tercinta.. dan yang penting dapat menggembirakan hati bonda yang lara.. next plan mungkin weol nak terjah Kelantan plak.. InsyaAllah
Dan... antara yang paling gembira biler bercuti kat CH adalah cik tipah a.k.a atifah sebab dapat beli payung kecik kaler pepel (feberet kaler dia) n nyanyi ala-ala Kak Ros dalam citer Geng: Pengembaraan Bermula..
"oyang berbudi.. kiter belaca"..

lirik yg betul.. orang berbudi kita berbahasa..

haha.. lebih kurang la kan.. hai anak.. anak..

kelihatan cik tipah sedang goyang2 payung sambil mengulang lirik seperti di atas berkali2.. tengah bayangkan diri macam Kak Ros gaknya..

Ahad, 12 September 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Tika dan saat ini aku berhenti rehat satu malam kat KL International Hotel.. InsyaAllah sok sambung perjalanan ke Kelantan.. jalanraya agak jem (masih terkawal sebab kete bergerak gak dalam kelajuan 20km/jam).. rasa cam sekejap je dok kat Johor.. huhuhu

Di kesempatan ini.. aku mohon ampun maaf atas segala perbuatan yang zahir maupun batin kepada semua muslimin muslimat.. maklum la kan.. aku hanya hamba Allah yang bising (baca sebagai 'tak sunyi') dari melakukan kesilapan.. mudahan Allah melimpah kurniakan rahmatNya ke atas kita semua.. Amin

Aku rasa cam kejap je dok hometown aku tp apa pun aku bersyukur sebab Allah izinkan aku bertemu dgn bonda tercinta dan keluarga tersayang.. Alhamdulillah.. bagi mereka yang merayakan Syawal tahun ini tanpa insan tersayang.. moga tabah menghadapinya kerana kita juga akan menyusul jejak mereka.. dan sementara masih ada nafas kita.. marilah kita sedekah AlFatihah banyak2 dan mudahan kiter akan menerima sedekah juga nanti..

Macam-macam kerenah manusia.. nampaknya makin ramai yang tak percaya balasan syurga neraka.. dah berubah karakter dari manusia kepada binatang.. ini ke transformasi yang kita kehendaki? Tidak sama sekali...

Akhir sekali.. sekarang ni dah masuk bulan haji.. bertuahnya kepada mereka yang terpilih jadi tetamu Allah.. rindu rasa pada Tanah Suci.. mudahan dapat jejakkan kaki lagi.. Aminn..

Khamis, 2 September 2010

BERTUKAR!!!!

Hari ni dah 23 Ramadhan.. cepatnya masa berlalu.. umur semakin meningkat.. kematian semakin mendekat.. apakah bentuk transformasi yang kita dah buat?

Wah! Nampak cam serius je kan set induksi kali nih.. tajuk pun banyak hari pikir tau.. naik migrain.. haha.. macam-macam yang nak distorikan + dikongsikan.. kali ni nak buat kupasan sikit pasal transformasi.. sebabnya 1Malaysia Menjana Transformasi.. jadi sebagai rakyat Malaysia kita kena faham dulu apa maksud transformasi tu sendiri sebelum kita nak janakannya. Maknanya kita kena jadi 'transformer". Sehubungan dengan itu, tajuk entri ni adalah sempena cerita "TRANSFORMER" (versi Bahasa Melayu) yang maner setiap kali robot-robot tu nak tukar jadi kereta atau lori atau apa-apa aje diorang akan jerit "BERTUKAR".. (faham dah kan kaitan tajuk ngan entri? Maklum la kan.. ada gaya cam tengah mengajar sebab dok teringat-ingat kena cerap hari tu.. dah la aku tengah di alam percutian tiba-tiba disuruh mengajar.. tak ke terlompat terperanjat tuh.. Alhamdulillah ramai kengkawan yang baik budi sudi menolong aku menyiapkan segala bagai.. Allah je yang membalas jasa korang semua!)

Sambung lagi.. Transformasi tu maknanya dalam bahasa yang mudah difahami adalah merubah sesuatu kepada yang lebih baik. Hmmmmmm.... lebih baik macam maner eh? Pada aku.. transformasi untuk umat Islam adalah menjadikan Islam sebagai cara hidup dan bukan kepercayaan semata-mata.

Kebanyakan kita percaya akan Allah tapi belum cukup yakin sebenarnya.. aku bercakap dari pandangan aku yang lemah iman ni. Jadinya.. apa kata kalau kita buat transformasi dengan menanam keyakinan yang tinggi pada Allah. Allah yang memberi kita rezeki dalam apa juga bentuk (oleh itu jangan percaya sangat dengan iklan skim cepat kaya ataupun iklan yang dok kata.. sehari boleh dapat RM500.. seminggu RM5,000.. tu semua nak menipu kita dan mengugat keyakinan kita pada Allah yang mana seolah-olah kalau tak de duit habis la kita). Setiap usaha yang kita buat hendaklah mengikut landasan Islam yang sebenar kerana Islam tidak menghalalkan cara walaupun mempunyai niat yang suci. Contoh.. kita buat konsert amal untuk mengutip derma bagi membantu rakyat Palestin. Konsert yang mana bercampur lelaki dan perempuan dan 9 bulan selepas konsert tersebut diadakan negara digemparkan dengan kes pembuangan bayi pulak. Hehe.. rentetan daripada "usaha murni" yang asal tadi.

Satu lagi.. kita marah orang kafir menggunakan nama Allah dalam urusan agama mereka.. tapi kita guna juga nama tuhan mereka. Contoh... Oh! My God.. atau ringkasnya OMG.. meh kita buat tranformasi dengan mengagungkan nama Allah dan tak guna pakai langsung perkataan "GOD". ALLAHU AKBAR!

Masyarakat sekarang kata "Jangan jaga tepi kain orang".. tapi aku tengok kebanyakannya jaga dalam kain bukannya tepi kain.. sedangkan dalam Islam kita perlu menjaga tepi kain orang yang bermaksud berpesan-pesan dan saling ingat mengingati.. manusiakan mudah lupa (bukan melayu je yang selalu lupa). Sebab tulah kita kena sentiasa melihat kepada mereka yang kekurangan supaya kita dapat menginsafi diri serta mensyukuri nikmat Allah. Rasulullah masa nak wafat pun masih risaukan ummatnya sedangkan kita tak hirau pun dekat saudara kita masa kita masih hidup dan segar bugar nih. so.. apa bentuk transformasi untuk mengatasi permasalahan ni? Tidak sempurna iman seseorang melainkan beliau mengasihi saudaranya sebagaimana beliau mengasihi dirinya sendiri.. Renungkan.. renungkan.. renungkan... hehehe.. jangan sampai terlelap tau!..
Related Posts with Thumbnails